Op onze website willen we ook aandacht geven aan de historie van de bossen. Wij hebben al veel informatie ontvangen en zijn nog druk bezig om er een mooi overzichtelijk geheel van te maken. Hieronder vindt u alvast een voorbeeld van een folder over de landschapsarchitectuur van de Loenermark.

Als u mooie oude foto’s, artikelen over de geschiedenis heeft, dan houden we ons aanbevolen!

De Loenermark: een Markant Plan

Een uniek gebied in onze bossen is de Loenermark een prachtig bosgebied, dat in 1933 ontworpen is door Prof. dr. G. Houtzagers met als hoofddoel dat dit een grote recreatieve trekpleister moest worden.

Meer dan tachtig jaar geleden waren de werkzaamheden op de Loenermark dus nog in volle gang: ploegen, grind afvoeren, bemesten, bomen kweken, planten en paden aanleggen. Noeste arbeid in een woest gebied. Een weldoordacht en vernieuwend plan van de gemeente Apeldoorn dat door de Nederlandse Heidemaatschappij werd uitgevoerd.

Recreatieve trekpleister

Achter de gemeentelijke inzet op landschapsschoon schuilde een bewuste strategie om welgestelde bewoners en recreanten naar Apeldoorn te verleiden. Met projecten als het Bosbad ‘Berg en Bosch’, het recreatielandschap van de Loenermark, de Loenense waterval en tal van al aanwezige attracties en voorzieningen wilde de gemeente zich nog sterker profileren als aantrekkelijke vestigingslocatie en gastvrije recreatiebestemming, mede met het Gooi als lichtend voorbeeld. Exemplarisch voor het recreatieve belang van de streek is de oprichting van een kampeercentrum met centraal kamphuis en houten ‘bungalowhuisjes’ in 1931 op landgoed Coldenhove (naast de Loenermark), een van de eerste en grootste bungalowparken. Er wordt bij het afscheid van burgemeester Van Roosmale Nepveu in 1934 een trots beeld geëxposeerd: “Hoewel handel en industrie in toenemende mate aan betekenis winnen […], heeft Apeldoorn haar ongewone wasdom voornamelijk te danken aan degenen, en dat zijn er velen, die haar zoeken om haar natuurschoon en rustige omgeving”. De trots op een project als de Loenermark wordt eveneens geventileerd, bijvoorbeeld tijdens een rondleiding van journalisten door burgemeester Van Roosmale Nepveu in 1934 en een bezoek van minister van Sociale Zaken mr. M. Slingenberg in 1935.

Lees hier verder.

Cultuur historische inventarisatie Loenermark